Despre Airsoft

Publicat in 19 mart. 2023 Comentariile sunt închise pentru Despre Airsoft


NOTIUNI GENERALE DESPRE AIRSOFT

Airsoftul a inceput ca un joc de simulari militare mai apoi a fost decretat sport in februarie 2010 in Romania. Aceasta ramura sportiva cultiva atat calitatile fizice cat si cele psihice ale practicantilor amatori sau profesionosti. Este un sport in care primeaza disciplina, fair-play-ul si spiritul de echipa . Constatam din ce in ce mai mult ca toate aceste atribute se diminueaza in cultura sociala actuala si ca tot mai multi tineri prefera calculatorul si socializarea internautica in locul activitatilor out door. Airsoftul ofera o alternativa foarte buna in deconectarea de stres la sfarsit de saptamana, in aer liber si in compania unor oameni deschisi spre activitati sportive.

Pentru a practica acest sport la un nivel de incepator este necesar un minim de echipament, care nu costa foarte mult, format din: ochelari de protectie, replica airsoft, echipament de camuflaj si bocanci. Ca in orice sport, odata ce avansezi sau vrei performata, aceste costuri pot creste fie prin achizitionarea celor mai susu mentionate in variante PRO fie prin achizitii auxiliare gen : vesta tactica, casca, aparate de ochire, replica de pistol, statie de emisie/ receptive. Insa sfatul nostru este ca in momentul in care doriti sa luati contact cu acest sport sa o faceti prin intermediul unor jucatori de airsoft experimentati, care sunt foarte usor de gasit in toata tara, acestia putand sa va prezinte mai multe tipuri de replici sis a va ajute in decizia de achizitie ce este posibil sa doriti sa o faceti.

Pe teritoriul Romaniei activeaza peste 80 de Asociatii Sportive si Echipe de Airsoft cu peste 1200 de jucatori activi profesionisti;
Momentan nr. de impatimiti ai acestui sport din Romania, este mai mare de 6783, conform bazei de date cu useri inregistrati pe cel mai important forumul al comunitatii de airsoft din Romania (ASR – Airsoft Romania), unde se discuta despre terenuri de joc, evenimente si concursuri, reguli de siguranta, clasificarea replicilor, echipamente etc.
Evenimentele nationale la care participa Asociatii Sportive sau Echipe, ambele formate din jucatori profesionisti, pun in scena simularea unui conflict militar fictiv, sau reproducerea unei scene anume dintr-un teatru de razboi, in care exista obiective clare prestabilite sub forma unor misiuni.

Un eveniment national poate dura de la 30 de ore pana la 72 ore si poate inregistra un nr de participanti cuprins intre 200 si 500 de persoane.In fiecare an exista in jur de 10 evenimente nationale dispuse in diferite regiuni ale tarii, Sibiu, Botosani, Deva, Cluj, Bucuresti, Resita, Arad, Iasi,Fagaras s.a. Luand in considerare pozitia geografica a judetului Alba, tinta este de a introduce Alba Iulia pe harta evenimentelor nationale de airsoft.

• concursuri nationale ( jucatori profesionisti )
Concursurile nationale implica o intrecere sportiva intre Asociatile Sportive sau Echipele de Airsoft din tara si cuprind diverse ateliere inspirate din pregatirea militara, cum ar fi: atelier de orientare turistica, atelier eliberare ostatici, atelier protejare VIP, rezistenta fizica, tir contra cronometru si nu in ultimul rand urmarindu-se munca in echipa si capacitatea de coordonare a actiunilor din teren.
Concursurile sunt recompensate cu premii ce constau in articole de airsoft si invitatii gratuite la diferite evenimente nationale.

• ateliere tir airsoft ( jucatori amatori)
Atelierele de tip “tir airsoft” pot fi numite si “ziua portilor deschise”, fiind concepute in special pentru publicul larg prin care se urmareste promovarea sportului airsoft, prezentarea tuturor aspectelor referitoare la echipament, resurse, metode si indrumarea persoanelor interesate sa practice acest sport.

• simulari militare ( jucatori amatori )

• team building (corporatii,institutii…)
Team Building-urile prin definitie combină munca în echipă cu învăţarea şi relaxarea. Este foarte util pt companiile si institutiile cu mai mult de 5 angajati, atât pentru manageri cât şi pentru angajaţi. Acest tip inedit de activitate a pătruns în România acum câţiva ani, dovedindu-se a fi o afacere de succes pentru organizatorii de team building-uri. Un exerciţiu de team building ajută la crearea unei unităţi cu o coeziune puternică, ce are un ţel şi un scop comun. Implică, de asemenea, dinamica de grup, pentru creşterea eficienţei. Sportul Airsoft este foarte compatibil cu specificul activitatiilor de Team Building avand o aplicabilitate in toate obiectivele urmarite de aceasta activitate.

Astfel, punerea in scena a unui sablon de tip concurs national si atelier de tir airsoft este ideal pt a fi organizat si dezvoltat pe tiparul unei activitati de team building.
Aceasta activitate poate fi adoptata si de institutii membre ale MAPN, care isi pot testa abilitatile intr-un cadru profesional si cat mai aproape de conditiile teatrelor in care activeaza.
In lume airsoft-ul este adoptat de cat mai multe organizatii militare pt a aduce un plus antrenamentelor prin posibilitatea de a simula in detaliu orice situatie din teatrele de operatiuni.

Airsoft-ul, fiind un sport care te antreneaza fizic, iti testeaza capacitatea de concentrare, reflexele si agilitatea mentala, a devenit foarte popular de la an la an, astazii fiind jucat de zeci de mii de oameni din toata lumea, din toate grupurile de varsta, sex, nivel de pregatire fizica si scara sociala.
Varsta jucatorilor de airsoft poate varia intre 16 si 55 de ani, incluzand atat sexul masculin cat si cel feminin.
Membrii Super Daddys au ca reguli de baza creativitatea, siguranta, fair-play-ul si buna dispozitie acestea fiind posibile prin urmatoarele scenarii de joc si nu numai :

• “Atac/Aparare v1” – Clasicul. O echipa apara o pozitie pentru o perioada specifica de timp, in timp ce cealalta echipa incearca sa o cucereasca.

• “Atac/Aparare v2” – Variatie a scenariului Atac/Aparare v.1, in care fiecare echipa are propria baza pe care trebuie sa o apere simultan cu incercarea de a captura baza inamica.

• “Asasinat”– O tinta umana este identificata. Una din echipe are misiunea apararii acestui jucator, iar misiunea celeilalte echipe este de a-l elimina. Scenariul poate fi folosit foarte bine in combinatie cu alte misiuni/scenarii.

• ”Construirea Podului” – Aici se folosesc jucatori cu rolul de inginer. Inginerii trebuie sa construiasca un pod sau o punte intr-o perioada data de timp. In primul rand este necesara identificarea unei albii de izvor sau parau (minim 2 metri latime). Apoi, vei avea nevoie de materialele de constructie (barne, placi, etc), in principiu orice material care trebuie carat si ii forteaza pe ingineri sa nu se poata folosi de replicile lor atata timp cat cara materialele. Inginerii trebuie sa transporte materialele de la „baza de aprovizionare” la obiectiv – locul unde trebuie sa construiasca obiectivul. OPFOR-ul (Oposing forces – fortele inamice) trebuie sa faca orice pentru a impiedica constructia podului.

• “Capturarea Steagului v1.1” – Jucatorii se impart in doua echipe. Obiectivul fiecarei echipe este capturarea steagului echipei adverse si aducerea acestuia in propria baza. Steagul trebuie transportat in mod vizibil (nu este permisa ascunderea lui in vesta). Aceasta versiune poate cunoaste doua variante, „Steagul Viu” sau „Steagul Mort”. In varianta „Stagul Viu” steagul este lasat jos in cazul in care cel care poarta steagul este lovit si un alt jucator poate lua steagul de jos. In cazul „Steagului Mort”, daca cel ce poarta steagul este lovit, trebuie sa se reintoarca cu el in baza de unde l-a luat, inainte ca steagul sa poata fi capturat din nou.

• “Capturarea Steagului v1.2” – Jucatorii se impart in doua echipe. Obiectivul fiecarei echipe este transportarea steagului propriei echipe in baza echipei adverse. Steagul trebuie transportat in mod vizibil (nu este permisa ascunderea lui in vesta). Aceasta versiune poate cunoaste doua variante, „Steagul Viu” sau „Steagul Mort”. In varianta „Stagul Viu” steagul este lasat jos in cazul in care cel care poarta steagul este lovit si un alt jucator poate lua steagul de jos. In cazul „Steagului Mort”, daca cel ce poarta steagul este lovit, trebuie sa se reintoarca cu el in baza de unde l-a luat, inainte ca steagul sa poata fi capturat din nou.

• “Capturarea Steagului v2” – Steagul Central – In acest scenariu avem doua baze si un singur steag plasat in mijlocul terenului, la distanta egala fata de cele doua baze. Cand se da semnalul, fiecare echipa porneste dintr-o baza. Obiectivul este transportul steagului in baza adversa. Daca cel ce duce steagul este lovit, oricine poate ridica steagul.

• “Capturarea Steagului v3” – Atinge steagul – Doua echipe sau mai multe au ca unic obiectiv atingerea steagului. Echipa care are primul jucator in viata care atinge steagul castiga. Acest scenariu se joaca in camp deschis.

• “Capturarea Steagului v4” – Steagul Vagabond – Aici, avem un steag si doua echipe. Una din echipe preia steagul si intr-o anumita perioada de timp trebuie sa isi stabileasca o baza, oriunde in teren si sa il apere. Echipa adversa trebuia ca la expirarea timpului sa porneasca in cautarea lor si sa aduca steagul in propria baza. Odata steagul adus in propria baza, locul acestuia ramane fix si nu mai poate fi modificat. Totusi, echipa aparatoare poate recupera steagul si sa il duca inapoi in baza stabilita initial sau sa aleaga alta baza oriunde in teren.

• “Controlul terenului” – Pe un teren se afla mai multe puncte cheie (ex: tufisuri, santuri, damburi, garduri, etc). Cel putin 2 echipe incep din baze diferite si incep sa preia controlul asupra acestor puncte. Controlul inseamna stabilirea unei prezente… cel putin 3 aparatori/punct. Nu este permisa impartirea cu echipa adversa. Daca doua echipe vor aceasi bucatica de pamant, trebuie sa lupte pentru ea. Se poate juca fie cu limita de timp si in final echipa care detine cele mai multe puncte castiga, fie se joaca pana cand o singura echipa detine controlul intrecului teren.

• “Escorta VIP” – VIP-ul poate sa se deplaseze pe un traseu prestabilit si are asupra sa doar un pistol. Echipa teroristilor are un avans de 5-7 minute sa isi ocupe pozitiile, dupa care echipa de escorta transporta VIP-ul catre punctul de extractie. Echipa de escorta se poate abate de la traseu, insa VIP-ul nu se poate abate mai mult de 10 m de la traseu. Ca si variatie a acestui scenariu: punctul de extractie poate sa nu fie cunoscut teroristilor, astfel incat traseul prestabilit sa nu mai fie luat in calcul. Echipa de escorta castiga doar daca VIP-ul este transportat in siguranta la locul de extractie sau il tin in viata pentru o perioada data de timp.

• “Evadarea” – Unul din jucatori este un evadat, inarmat doar cu un pistol (sau este limitat la munitie). Restul jucatorilor sunt Gardieni. Prizonierul trebuie sa scape din perimetru si sa se deplaseze la o zona data (sau pur si simplu sa ramana in viata o perioada data de timp).


ATENTIE!
RESPECTATI REGIMUL DE TRANSPORT SI UTILIZARE
IN PUBLIC A REPLICILOR DE AIRSOFT!