Legislatie
Replicile (armele) airsoft şi cele de paintball ocupă ultimele poziţii din categoria E în Legea Nr.117 din 15.06.2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art 2 (3) Arme şi muniţii neletale – armele şi muniţiile destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement ori autoapărare, confecţionate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se cauzeze moartea persoanelor; sunt asimilate acestei categorii şi armele vechi.
III. Clasificarea armelor din punct de vedere al destinaţiei
Aspecte generale privind regimul armelor
Art. 4 4) Armele şi dispozitivele neletale din categoria E din anexă pot fi deţinute şi, după caz, purtate şi folosite de către persoanele fizice şi juridice, fără îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Art. 57. (10) Armele şi dispozitivele neletale prevăzute în categoria E din anexă pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani.
Legea nu face referire la vârsta minimă de la care un individ poate juca airsoft. Obligaţia magazinelor care vând produse airsoft este de a verifica dacă vârsta cumpărătorului este de minim 18 ani aşa cum prevede legea.
Păstrarea armelor neletale
Art. 61. – Posesorii armelor neletale din categoriile D şi E din anexă au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, la locul de rezidenţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.
Uzul de armă neletală
(2) Armele neletale prevăzute în categoriile C – E din anexă, destinate colecţiei, pot fi folosite în condiţiile prevăzute la art. 27.
(3) Folosirea armelor neletale în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.
Contravenţii
Art. 129. – Sunt considerate contravenţii următoarele fapte:
Sancţiuni
Nota:
Art 65
(4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.
(5) Sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevăzute la alin. (4) în locuri publice.
(6) Armele sau dispozitivele neletale prevăzute la alin. (1)–(4) pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie.